Kelebihan Teknologi Komputer vCloudPoint Zero Client Untuk Institusi Pendidikan

1
1669

Adakah anda menghadapi masalah komputer di makmal komputer anda? Adakah pelajar anda tidak dapat belajar di kelas komputer kerana komputer banyak yang rosak? Adakah anda menghadapi masalah untuk subjek ‘Animasi’ dan ‘Rendering’ ?Adakah wujudnya vandalisma di institusi anda sehingga barangan komputer banyak dicuri? Disini anda tidak perlu risau lagi kerana sistem vCloudPoint Zero Client mampu memberikan anda pelbagai kelebihan untuk lab komputer anda.

OFFSQUARE SDN BHD (872960-X) adalah sebuah syarikat yang pakar di dalam menyediakan dan menguruskan satu sistem komputer yang invovatif dengan membuat penambahbaikan kepada sistem yang sedia ada supaya lebih efisyen dan mampu meningkatkan produktiviti dan keuntungan organisasi ke tahap maksima. Sistem ini mampu memberikan satu pembaharuan di dalam penggunaan computer dan ia memberi pelbagai kelebihan kepada pengguna.

Kelebihan sistem yang diperkenalkan oleh syarikat ini telah diakui berkesan dan ia menguntungkan pengguna di dalam penjimatan penggunaan tenaga elektrik, keselamatan, kos baik pulih, ‘sistem upgrade’ dan ia mempunyai pelbagai fungsi yang memudahkan pengguna.

PENGURUS PEMASARAN (MALAYSIA) – EN. ZULKHAIR 017 3206870
PENGURUS TEKNIKAL – EN. MICHAEL 0162288111

Isi Kandungan

Apakah itu vCloudPoint Zero Client?

vCloudPoint zero client mempunyai harga yang berpatutan, cepat untuk dipasang atau diselenggarakan, mudah digunakan dan boleh dipercayai untuk digunakan. Ia mempunyai satu sistem perisian yang canggih dinamakan vMatrix yang memberikan pelbagai fungsi dan lebih kemudahan daripada sebuah komputer desktop biasa.

Sistem vCloudpoint Zero Client ini berpusat dan ia memberi pengguna pengalaman baru menggunakan sistem yang berteknologi tinggi dan ia boleh digunakan seperti sebuah komputer desktop biasa yang mempunyai perisian standard.

                                 MODEL V1       MODEL S100

Apakah itu vMatrix Server Manager ?

vMatrix Server Manager bertindak sebagai perisian yang menguruskan dan mengetuai kesemua komputer tersebut yang mempunyai pelbagai fungsi menarik seperti penyiaran desktop berpusat, pemantauan dan kawalan keseluruhan komputer, pengurusan penyimpanan maklumat dan dapat menguruskan polisi pengguna.

vCloudPoint Zero Client bersama perisian vMatrix Server Manager dapat memberikan pengguna menikmati pelbagai kelebihan berbanding sebuah komputer desktop biasa.

Apakah itu Zero Client ?

Zero client adalah satu peranti dan dikenali juga sebagai thin client kerana ia tidak mempunyai peralatan yang boleh diubah untuk dimasukkan perisian, tidak boleh dikemaskinikan perisian, tidak boleh berfungsi sendiri dan ia menjadi satu perantara diantara komputer dan server.

Peranti ini menggunakan voltan yang kecil dan ia tahan lasak. Peranti ini tidak menyimpan apa apa data maklumat.

Apakah itu Zero Client ?

Zero client adalah satu peranti dan dikenali juga sebagai thin client kerana ia tidak mempunyai peralatan yang boleh diubah untuk dimasukkan perisian, tidak boleh dikemaskinikan perisian, tidak boleh berfungsi sendiri dan ia menjadi satu perantara diantara komputer dan server. Peranti ini menggunakan voltan yang kecil dan ia tahan lasak. Peranti ini tidak menyimpan apa apa data maklumat.

Apakah itu Dynamic Desktop Protocol (DDP) ?

vCloudPoint Zero Client sepenuhnya beroperasi menggunakan ‘Innovative Dynamic Protocol Desktop’ untuk mengawal layar desktop. Protokol ini dibangunkan untuk khas untuk peranti ‘Zero Client’ untuk mengekalkan ‘Network Bandwith’ dan ‘Host Resources’ bagi memastikan penggunaan vCloudPoint Zero Client hamper sama dengan penggunaan sebuah computer biasa.

Kenapa vCloudPoint Zero Client ?

1. Prestasi yang Optimum.
2. Tidak perlu konfigurasi.
3. Boleh disesuaikan mengikut keperluan pengguna.
4. Boleh menggunakan Windows 10
5. Boleh asingkan keperluan pengguna.
6. Client Rendering

Penggunaan sistem ini boleh dipanjangkan dari 1 pengguna kepada 30 pengguna

Kelebihan vCloudPoint Zero Client

1. Disokong oleh semua platform Multimedia.
2. Boleh dipercayai dan hasilkan audio yang berkualiti.
3. Penggunaan USB yang meluas dan disokong oleh semua peralatan elektronik.
4. Sistem yang berteknologi tinggi untuk mempamerkan gambar yang berkualiti.
5. Dapat menggunakan keseluruhan sistem dengan efisyen.
6. Mudah untuk di pasang dan digunakan.
7. Mempunyai sistem pengurusan yang canggih.
8. Boleh mengawal penggunaan pengguna.

APAKAH CIRI – CIRI UTAMA VCLOUDPOINT ZERO CLIENT DAN KELEBIHANNYA ?

IA MENJIMATKAN KOS OPERASI

A. 95% Penjimatan penggunaan tenaga elektrik.
• Berbanding sebuah komputer biasa yang menggunakan 110w, penggunaan  vCloudPoint Zero Clients hanya menggunakan 5w sahaja dan kurang haba. Di institusi pengajian, terdapat puluhan computer di dalam makmal dan ia menyebabkan penggunaan tenaga elektrik menjadi tinggi. Menggunakan sistem vCloudpoint ini, kos penggunaan elektrik dapat dijimatkan serta ia mengurangkan haba didalam makmal computer.

B. 90% Penjimatan untuk naik taraf di masa hadapan
• Ciri – ciri vCloudpoint Zero Client juga membuktikan kitaran semula desktop yang lebih lama sehingga 10 tahun. Kebanyakan institusi pengajian masih menggunakan sistem komputer lama dari dulu hingga sekarang. Oleh yang demikian, menggunakan sistem vCloudpoint ini mampu menjimatkan institusi pengajian untuk naik taraf semua sistem sekaligus.

C. 95% Penjimatan kos penyelenggaraan
• vCloud Zero Clients tidak mempunyai bahagian yang perlu diselenggarakan. Penyelenggaraan hanya perlu kepada satu host server. Sekiranya institusi pengajian mempunyai puluhan komputer di makmal, kos penyelenggaraan adalah tinggi. vCloudPoint Zero Client tidak mempunyai bahagian yang boleh diselenggarakan. Untuk sistem ini, bahagian yang peru diselenggarakan adalah host server sahaja.

PENINGKATAN KECEKAPAN

A. Mudah dipasang
• Untuk pemasangan berpusat dengan menggunakan sistem vCloudPoint Zero Client lebih mudah dan hanya beberapa jam sahaja berbanding sebuah pemasangan berpusat komputer biasa yang memerlukan beberapa hari atau minggu untuk dipasang.

B. Pengurusan berpusat
• Menggunakan sistem vCloudPoint ini, pengguna tidak perlu update, uruskan ataupun membuat konfigurasi di setiap computer kerana kesemuanya berpusat di satu server sahaja. Untuk install software, pengguna hanya install software di server dan kesemua komputer boleh menggunakan software tersebut. Seorang pekerja IT boleh menguruskan kesemua computer vCloudpoint Zero Client lebih 5 kali berbanding komputer biasa.

C. Operasi sokongan jarak jauh
• Pekerja IT dan bahagian operasi sokongan boleh menyelesaikan masalah pengguna dari mejanya sendiri dan mengawal keseluruhan sistem computer. Ini amat menjimatkan masa berbanding sebuah komputer desktop biasa.

D. Mengurangkan masalah dan situasi yang tidak dirancang
• VcloudPoint sememangnya boleh mengatasi masalah yang tidak dirancang seperti rosak kerana ia tiada peralatan yang perlu ditukar ganti seperti sebuah komputer biasa. Sekiranya peranti vcloudpoint rosak, pengguna boleh tukar peranti tersebut dan boleh menggunakan komputer dalam beberapa minit sahaja.

E. Segera digunakan di mana mana komputer
• Pengguna tidak perlu membazirkan masa untuk log-in atau log-out komputer kerana vcloudpoint mempunyai sistem mudah untuk log-in dan log-out. Fail dokumen dan perisian sedia untuk digunakan setelah pengguna log-in.

MENINGKATKAN KESELAMATAN

A. Menghapuskan gangguan virus
• Tanpa mempunyai sistem os dan kapasiti menjalankan software, Vcloudpoint zero client memberi keselamatan penuh kepada pengguna dan dapat mengelakkan jangkitan virus yang mampu merosakkan sebuah komputer.

B. Polisi Keselamatan dan Pemantauan
• Perisian vMatrix membenarkan pekerja IT untuk membuat polisi sekuriti kepada pengguna, memantau dan mengawal pengguna untuk log in serta penggunaan USB computer termasuk mengelakkan dokumen penting dicuri oleh orang yang tidak bertanggungjawab.

C. Tiada Risiko Kehilangan Data
• Memandangkan vCloudPoint zero clients tidak boleh menyimpan data, pengguna tidak perlu risau data maklumat hilang akibat kerosakan computer ataupun computer dicuri.

MELINDUNGI ALAM SEKITAR

Penjimatan Ruang
• vCloudPoint Zero client hanyalah bersaiz sebuah telefon bimbit dan ia boleh dipasang di belakang monitor computer untuk menjimatkan ruang kerja.

Bebas Bunyi.
• Tanpa kipas dan penyimpanan data maklumat, vCloudPoint Zero Client tidak membuat bising ketika digunakan.

Kurang Haba dan Mudah Dihapuskan.
• Tanpa mempunyai kipas dan penyimpanan data maklumat, vCloudPoint zero client bebas dari peralatan yang mengeluarkan haba yang tinggi berbanding sebuah computer biasa. vCloudPoint Zero Client juga amat mudah untuk dilupuskan.

Sesuai untuk digunakan bersama:

vCloudpoint ini juga amat sesuai kepada :

1. Syarikat Perniagaan Kecil Sederhana
2. Institusi Pendidikan (Sekolah, Kolej, Universiti and Sekolah Technikal/Vokasional)
3. Syarikat Perkhidmatan Pelanggan (Customer Service, Perbankan & lain lain)
4. Kawasan Umum (Hotel, Kasino, Perpustakaan, Restoren, Cybercafe & lain lain)

SPESIFIKASI V1

SPESIFIKASI S100

PROJEK YANG MENGGUNAKAN VCLOUDPOINT ZERO CLIENT

ANUGERAH

RUJUKAN KONFIGURASI HOST

MAKLUMAT UNTUK DIHUBUNGI

PENGURUS PEMASARAN (MALAYSIA)EN. ZULKHAIR 0173206870
PENGURUS TEKNIKALEN. MICHAEL 0162288111

OFFSQUARE SDN BHD
No 8-3B Jalan Puteri 2/3, Bandar Puteri Puchong,47100 Puchong, Selangor D.E., Malaysia

EMAIL : [email protected]
WEBSITE : www.offsquare.com.my

LEASING PARTNERS

1 komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Please enter your comment!
Please enter your name here