Tips Mencungkil Bakat Anak Anda Yang Suka Melukis Ke Arah 3D Animasi

0
688

Anak anak adalah satu anugerah yang diberikan kepada setiap pasangan keluarga. Semua ibu bapa inginkan yang terbaik untuk anak mereka. Bakat seorang anak boleh dapat dilihat ketika mereka membesar dan bakat tersebut haruslah dicungkilkan supaya ia akan menjadi satu hobi dan karier anak dimana akan datang. Berikut adalah tips mencungkil bakat anak yang boleh anda usahakan.

Gambar hiasan sahaja

  1. Anak pandai Melukis di atas kertas

Ibu bapa boleh melihat perkembangan anak tersebut. Anak akan sentiasa menunjukkan hasil lukisannya untuk ibu bapa komen. Komenlah yang murni dan memotivasikan anak tersebut. Dia akan berusaha lebih lagi untuk menunjukkan hasil lukisannya.

Kelebihan & Peluang

Latihan yang berterusan membuatkan anak tersebut lebih yakin untuk menghasilkan lukisan yang menarik. Ibu Bapa seharusnya memberikan peluang kepada anak untuk memasuki pertandingan melukis supaya bakatnya terus diasah.

Kekurangan

Penggunaan kertas terlalu banyak.

gambar hiasan sahaja

 

2. Memberi peluang kepada anak untuk melukis secara digital

Ibu bapa boleh mengasah bakat anak untuk mempelajari lukisan digital dengan menggunakan beberapa alat seperti berikut :

  1. Tablet (Android)

      2. Ipad (Apple)

      3. Digital Drawing tablet yang disambungkan ke laptop

Kelebihan dan Peluang

Anak akan mula yakin dengan dirinya sendiri apabila dia dapat menyimpan dan membawa kemana sahaja lukisan berkenaan untuk ditunjukkan kepada kawan, saudara mara atau sesiapa sahaja yang beliau inginkan. Kata kata semangat dari mereka akan membuatkan anak tersebut lebih berusaha untuk menghasilkan yang terbaik.

Salah satu medium yang paling mudah ialah dengan mewujudkan page lukisan untuk anak di facebook. Page ini bukan sahaja dapat menyimpan hasil lukisan anak tetapi ia juga boleh menjadi portfolio bagi anak dimasa hadapan.

3. Peluang belajar membuat karakter 3D atau latarbelakang 3d

Setelah ibu bapa melihat hasil perkembangan lukisan anak, pasti akan didapati bahawa ada satu karakter yang diminati oleh anak tersebut ataupun ada satu lukisan pemandangan yang amat diminati. Semua lukisan ini boleh diberikan nilai tambahan sekiranya nilai 3D wujud di dalam lukisan tersebut. Banyak peluang peluang baru kepada anak tersebut jika dia Berjaya mengusai 3d dan saya akan menceritakan peluang peluang tersebut di penulisan yang akan datang.

Perisian yang boleh anak pelajari adalah seperti berikut :

  1. Autodesk MAYA.

Peluang untuk belajar menggunakan Autodeks Maya ini boleh di dapati di Les’ Copaque Animation Academy. Terdapat peluang belajar untuk anak anak ketika cuti sekolah dengan harga yang amat minima.

2. Autodesk 3D Max

Sesi pembelajaran menggunakan perisian ini boleh dilihat di youtube.

3. Blender

Sesi pembelajaran menggunakan perisian ini boleh dilihat di youtube.

Semoga maklumat yang disampaikan memberikan manfaat kepada anda di dalam pembentukan anak anak.

Sekiranya berminat menghantar anak belajar 3D Animasi atau mempunyai soalan, sila isi borang dibawah :

Sila KLIK gambar ini :

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.